Yalın Girişim (The Lean Startup) Kitap Özeti: Her bölüm bir cümlede.
Çoğu girişim başarısız olur. Ama, bir çoğu önlenebilir başarısızlıklardır. The Lean Startup (Yalın Girişim), girişim yapılarının şekillenmesinde ve yeni ürünlerin piyasaya sürülmesinde devrim yaratan, dünya çapında kabul gören bir yaklaşımdır.
Eğer siz de girişimler ile ilgileniyorsanız, veya bir girişim niyetindeyseniz bu kitaba bir göz atabilirsiniz. Sürecinizde size zaman kazandıracak bir çok bilgiye sahip olabilirsiniz.
Kitabın bölümleri tek cümlede özetleyeceğim. Böylece, kitap hakkında kabaca bir fikre sahip olabilir, sizi hangi konuların beklediğini görebilirsiniz. Haydi başlayalım.
1. Başla
Girişimlerde çok fazla bilinmezin olduğu doğrudur, ama bu onların yönetilmesi gereken bileşenleri olmadığı anlamına gelmiyor; yönetim hızlı teşhise ve adaptasyona odaklanacak bir vizyon ile eş çalışmalıdır, ve tahminlerin hızlıca test edilebilmesi için hata yapmayı teşvik etmelidir.
2. Tanımla
Girişimin kurucu ve yönetici kadrosu, geleneksel yönetim paradigmalarından uzaklaşmalı; bunun yerine güçlü bir vizyon oluşturmak için çalışmalı ve ardından bu vizyonu izleyen tüm çalışanları için bir "yap-ölç-öğren" döngüsünde girişimciliği ve denemeyi destekleyen bir ortam yaratmalıdır.
3. Öğren
Yalın girişimlerin, ilerlemenin birincil ölçütü olarak "doğrulanmış öğrenmeyi" kullanması gerekir - tüm iş kararlarını doğrulanması gereken deneyler olarak ele alır, ürünün inşa edilip edilmeyeceğini anlamaya odaklanır ve sürdürülebilir bir iş modeli oluşturabilir.
4. Dene
Bir girişimin amacı, ana fikrin doğrulanması ile öğrenmeyi maksimize etmek, doğrulanmış öğrenmeyi edinmek için hızlı "yap-ölç-öğren" döngüleri yaratmak, ve hedef vizyona sadık kalarak sürdürülebilir iş modelinin oluşmasına destek sağlayacak bilgiyi edinmektir.
5. Atla (Leap)
Gözünüz kara bir şekilde inandığınız ve başarı için çok kritik olan konuları belirleyin, stratejinizi destekleyecek ve büyüme modelinize uyacak doğrulanmamış ana tahminlerinizi dikkatlice seçin ve hızlıca test edin.
6. Test Et
İş fikrini doğrulamanıza yardımcı olacak ve "yap-ölç-öğren" döngüsünü kurup uygulayabileceğiniz bir MVP (minimum viable product), yani ürünün en basit işlevli ve tam olarak çalışması gerekmeyen bir halini yapmaya odaklanın.
7. Ölç
Ana varsayımlarınızı test etmek için uygulanabilir, erişilebilir ve denetlenebilir ölçümler serisi oluşturun - bir sonraki "yap-ölç-öğren" döngünüzü beslemek için sonuçlardan yararlanın.
8. Çark et (pivot)
Girişimler, çark etme zamanı geldiğinde bunun farkında olmalı ve nasıl pivotun yapılacağı konusunda dikkatlice seçim yapmalıdır. Bir pivot, gerçekleştirildikten sonra, bir MVP olarak test edilmesi ve doğrulanması gereken yeni bir stratejik hipotez olarak ele alınmalıdır.
9. Böl
Yalın girişimlerin daha küçük bölüm ve parçalara, ve otomasyona odaklanmaları gerekir - "yap-ölç-öğren" döngüsü boyunca hızlı harekete izin verir, geri bildirim ve öğrenmeler hızlanır.
10. Büyü
Önceki müşterilerinizin eylemlerini analiz ederek büyüme kanalınızı ve stratejinizi belirleyin, ve uygun ölçümleri dikkatle takip ederek müşteri büyümesini hızlandırın.
11. Uyum sağla
İşleyişini düzenli olarak gözlemleyen ve değişime uyum sağlayabilen bir organizasyon oluşturun - bu sırada ekibin hız ve kalite dengesini korumasını desteklesin ve güçlendirsin.
12. Yenilik getirin
Gerçekten yenilik getirmek için (inovasyon) belli sınırlar içinde bağımsızlık, kaynak güvenliği ve çıkarımda kişisel bir değer sahibi olacak inovasyon ekipleri kurun - ekibin "yap-ölç-öğren" döngüsü boyunca güvenli bir şekilde çalışabilmesini sağlayın.
Kitabın orjinaline Amazon Türkiye'den ulaşabilirsiniz. Şimdiden iyi okumalar dilerim.
Yorumlar
Yorum Gönderme